Calisthenics'in ne olduğundan tam olarak emin olmasanız bile, kesinlikle parkın yanında geçerken yapan birisini görmüşsünüzdür. Spor salonunuzdaki barfiks direği üstünde adeta dans eden kişi tam olarak bu sporu yapıyor diyebiliriz. Sporu bilmeyen birisiyseniz buna jimnastik diyebilirsiniz. YouTube kanalımızda gördüğünüz vücudunu yere paralel tutarak kendini yukarıda tutan İsa, o da calisthenics yapıyor ve parkta barfiks yaparken barın üstüne gördüğünüz İsmail, evet, o da calisthenics yapıyor.
“Calisthenics, fitness seviyenize meydan okumak için yerçekimi ve vücut ağırlığı kaldıracını kullanan bir fitness şeklidir. Bunu en basit bu şekilde ifade edebilirim, ” İnstagram’da gördüğünüz Ozan’nın vücudunun neredeyse tamamı bu sporu yaparak oldu, calisthenics kas yapmaz diyen kişilere duyrulur. Konumuza geri dönelim..
Calisthenics terimi, Yunanca güzellik anlamına gelen “Kalos” ve güç anlamına gelen “Stenos” kelimelerinden gelmektedir.
Başlangıçta, jimnastik, okul çocuklarında sağlığı teşvik etmenin ve böylece güzelliği ve gücü güvence altına almanın bir yöntemiydi, ancak jimnastikle pek çok ortak noktayı paylaşan bir eğitim yöntemine dönüştü. Jimnastikten farklı olarak, açık havada uygulanabilir ve 'sokak antrenmanı' olarak bilinir.
Çoğu insan, Parklarda calisthenics’i yapan sporcunun yaptığı hareketlere bakarak o hareketi esinlenmek ister. Aslında sporu yaymanın en mantıklı yolu da budur. Park’da yarı çıplak kaslı insanların yaptığı estetik hareketler ve bunlardan etkilenip calisthenics’e başlamak isteyen insanlar.
CALİSTHENİCS’E KARŞI AĞIRLIKLAR
Bu sporu yapan sporcular genellikle ağırlık kullanmazlar, yeni başlayan birey kendi vücut ağırlığı ile ileri seviye calisthenics sporcusu olana kadar kendi vücut ağırlığı dışında bir ağırlığa gerek duymaz. İleri seviye sporcular calisthenics başlangıç hareketlerine düzenli olarak ağırlık ekleyebilir, calisthenics yaparkenki kullandığı kas gruplarını izole şekilde çalışabilir. Bu demek değildir ki sadece calisthenics yapanlar bodybuilding gibi curl, pres yapıyor. Belirli periyotlarda ben de dahil çoğu calisthenics atleti branşta daha iyi olmak adına ağırlık çalışıyor.
Bu konu için farklı bir makale yazacağım. Konumuza geri dönelim.
CALİSTHENİCS’İN FAYDALARI
Palermo Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma programı, calisthenics eğitiminin "Duruş, güç ve vücut kompozisyonunu" geliştirdiğini, katılımcıların hepsinin yağ kütlelerini düşürdüğünü buldu.
Calisthenics'in işlevsel faydaları da çok büyük. Stevenson, "Sağlıklı ve işlevsel olmak için iyi bir hareket aralığına ihtiyacınız var" diyor ve ekliyor: "Yoga bu yüzden bu kadar popüler. Hareketlilik, istikrar ve gücün üç ilkesi insan hareketini yönetir."
"Örneğin, iyi bir amuda kalkma hareketi gerçekleştirmek istiyorsan güçlü, hareketli ve kararlı olmalısın. Bu nedenle, tüm vücuda entegre hareketler açısından antrenman yapmak çok önemli."
Tüm bunlar yeterli değilse şunu da bilmen gerekiyor. Calisthenics veya herhangi bir önemli yeni beceri seti edinmek beyin gücünü de artırabilir.
Bu büyük bir iddia gibi gelebilir ancak bilimsel araştırmalar, kendinizi yeni beceriler öğrenmeye zorlamanın sinir sistemine yardımcı olduğunu göstermiştir. Beyinde aktif kalmaya devam eder. Stevenson, "Bu, alzheimer ve erken bunama gibi ileri yaşlarda yaşanabilecek rahatsızlıkların da ihtimalini epey düşürüyor " diyor.
Bu içeriği görebilmek için çerez ayarlarını güncellemen gerekiyor.
“İnsanların spor performansı açısından daha iyi hareket etmelerine ihtiyaçları var” Daha fazla seçenek gerekiyor. Sadece spor salonuna gidip çömelme, deadlift ve bench press yaparsanız, her zaman aynı kalıpları hareket ettirirsiniz, oysa calisthenics insanları farklı şekillerde hareket etmeye zorlar ve bu genel bir atletizme dönüşür. "
Ve bu genel atletizm, hevesli bir koşucu veya bisikletçiyseniz, verimliliğinizi, dengenizi ve hareketliliğinizi artırmanıza da yardımcı olacaktır, yani genel anlamda performansınızı artırma olasılığı yüksek.
İstanbul'da Nerelerde Yapılır?
Beylikdüzü - Outdoor Fitness
Avcılar Sahil - Calisthenics Parkı
Nurettin Şen Parkı - Outdoor Exercise
Bakırköy - Outdoor Fitness
Ahırkapı - Calisthenics Parkı
Maçka Demokrasi Parkı - Outdoor Fitness
Beşiktaş Outdoor Gym - Fitness Park
Beykoz - Bodyweight Training Calisthenics Parkı
Üsküdar - Calisthenics Bodyweight Gym
Kadıköy - Kalamış Parkı - Outdoor Pull Up Bar
Kadıköy - Professor Kriton Curi Parkı - Outdoor Gym
Kadıköy - Caddebostan - Calisthenics park
NASIL BAŞLAYABİLİRİM?
Çoğu arkadaşımız “nereden başlayacağım?” diyor: Cevabım ise her zaman aynı. Önce şınavla başlamak en doğrusu olur.
Hiç barfiks çekemiyorsanız bile, barfiks direğinde haftada 3-4 kere asılı kalın, şınav çekemiyorsanız bile diz üstünde şınav çekin. Bunlar sizin temeliniz. Hiçbir hareket yapamıyorum diye üzülmeyin. Biz de ilk başta hiçbir hareket yapamıyorduk. Zamanla, azimle, devamlılıkla bu işin üstesinden geldik. Geliyoruz.
YouTube Kanalımızdaki Eğitim Videolarına Bakabilirsiniz!